The Banyan Treehouse by Rockefeller Partners Architects

5
0
SHARE

Rockefeller Partners Architects in collaboration with Alana Homesley Interior Design, and landscape architect Pamela Burton & Company designs the Banyan Treehouse located in Nichols Canyon, Los Angeles, California. This 172 sf house was completed in 2009.
The Banyan Treehouse by Rockefeller Partners Architects

The Banyan Treehouse by Rockefeller Partners Architects

The Banyan Treehouse by Rockefeller Partners Architects

The Banyan Treehouse by Rockefeller Partners Architects

The Banyan Treehouse by Rockefeller Partners Architects

The Banyan Treehouse by Rockefeller Partners Architects

The Banyan Treehouse by Rockefeller Partners Architects

The Banyan Treehouse by Rockefeller Partners Architects

The Banyan Treehouse by Rockefeller Partners Architects

The Banyan Treehouse by Rockefeller Partners Architects

The Banyan Treehouse by Rockefeller Partners Architects
description: Located on a high eastern-facing ridge with views downtown Los Angeles in the distance, the Banyan Treehouse is a diminutive art studio and sanctuary. Rockefeller Partners was originally commissioned by this client to design a house that was ultimately never realized. Working together once again on this project, architect and client were able to revisit some of the design elements that they had originally explored in a different context, such as the striking butterfly roofline.

Perched atop steel pylons that abstractly emulate natural branches, the project is not literally a tree house but rather a modern interpretation of one. The design pays the ultimate respect to the pre-existing tree, literally shaping itself around the contours of the trunk. Inside, a single glass cut out in the floor reconnects the tree house inhabitant to the tree itself, a respectful and subtle nod to Mother Nature.

Every surface of the tree house is appointed with wood, creating an unparalleled level of warmth. The exterior is clad with high-grade cedar while the underside of the eaves and the structure itself are clad with rich palope. Inside, the walnut floors are complemented by walnut paneled walls.

Serving both as a studio and as guest accommodation, the tree house is completely self-sufficient with a water closet, fireplace, refrigerator, daybed, and television. Outside, a quick walk down the stairs leads to a protected and private outdoor shower.

Photography by Eric Staudenmaier

Visit Rockefeller Partners Architects

-by Jack

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.