Peconic House And Barn by Mapos

4
0
SHARE

Peconic House And Barn by Mapos
Mapos was designed the Peconic House and Barn in Hampton Bays, New York. This beautiful modernist single family residence is comprised of a 4,000-square-foot building and 2,000-square-foot terrace. Gently wedged into a hillock just north of the great sycamore and featuring low-slung proportions, the residence is designed to preserve the tree’s sun exposure and original views to Peconic Bay. Its roof is planted with native meadow grasses to camouflage human intervention, and to minimize the project’s impact on the watershed.

Peconic House And Barn by Mapos
The 200-foot terrace steps down the hillock in parallel to the residence, culminating in a 75-foot infinity-edge lap pool that extends to the west.

Together, the house and terrace form positive and negative volumes, whose palette of concrete, cedar, reclaimed ipe wood, and Corten steel soften the overall linearity and evoke local vegetation and coastline. These unfinished materials are slowly developing a natural patina, and their color will ultimately blend into and become part of the landscape.

Because the clients expressed a lifelong interest in Richard Serra and Andy Goldsworthy, the unfolding sequence with which one encounters these modern artists’ installations inspired our strategy for approaching the residence. Approaching guests follow a meandering stone wall through the woods and meadow of the site, eventually leading to a crisp line of Corten steel piercing the meadow; moving toward that image ultimately reveals the main residence, and conveys the visitor to its threshold.

Opening to a stepped living room that frames an east–west panorama of the Peconic Bay, the residence’s entrance was conceived as a startling experience—as if one has emerged from the forest.

The interior further abstracts the bluff-top landscape, with unfinished cedar and reclaimed white oak following the site’s topography and crossing to the terrace via 100-foot-long glass wall. Every design decision supports this blurring of built environment and nature: the green roof promotes biodiversity while its cantilevers provide daylight harvesting in the morning and shade in the afternoon, and articulation of the east elevation creates a prow-like bay window for the master bedroom. The interior’s abstraction and literalness play off one another, and intimate an overall sustainability strategy that makes this project as sympathetic to the environment, performance-wise, as it is visually.
Peconic House And Barn by Mapos

Peconic House And Barn by Mapos

Peconic House And Barn by Mapos

Peconic House And Barn by Mapos

Peconic House And Barn by Mapos

Peconic House And Barn by Mapos

Peconic House And Barn by Mapos

Peconic House And Barn by Mapos

Peconic House And Barn by Mapos

Peconic House And Barn by Mapos

Peconic House And Barn by Mapos
Photography courtesy of Mapos

Visit Mapos