Courtyard House by De Rosee Sa

6
0
SHARE

Courtyard House by De Rosee Sa
This inspiring a London’s Courtyard House was recently designed in 2017 by De Rosee Sa, this modern mid-century house is located in London, United Kingdom.

Courtyard House by De Rosee Sa

Courtyard House by De Rosee Sa

Courtyard House by De Rosee Sa

Courtyard House by De Rosee Sa

Courtyard House by De Rosee Sa

Courtyard House by De Rosee Sa

Courtyard House by De Rosee Sa

Courtyard House by De Rosee Sa

Courtyard House by De Rosee Sa

Courtyard House by De Rosee Sa

Courtyard House by De Rosee Sa
London’s Courtyard House Description by De Rosee Sa
This recently completed a house on the site of a former wood yard between rear terraced gardens and a row of 16 West London garages. The client lived across the road from the existing storage shed and originally bought the site to prevent it being overdeveloped.

Seeing a possible opportunity, the client decided to develop the land themselves, in line with the planning regulations. Planning restrictions set a vertical limit to the height of the property, stipulating that any form must match the outline of the existing single-storey shed. It was necessary to agree twenty-one party wall awards with neighbouring properties before works could start on site.

De Rosee Sa proposed a new basement level to meet the client’s brief for a two-bedroom house. The ground floor is divided between living room, kitchen and bedroom with an en-suite bathroom, the second bedroom is located in the basement level with its own external courtyard and bathroom.

Inserting windows into the boundary walls was not possible as they were party walls. As the site is 37metres long, the design includes three external courtyards to draw light into the house. A series of Crittal style steel and glass doors connect these courtyards with the interior spaces of the house, providing views through the length of the house. In good weather, the house can be opened up, allowing air in and blurring the distinction between outside and inside further.

Generally the internal walls of the courtyards are clad in Western Red Cedar battens in reference to its history as a timber storage yard. The cedar batterns continue to the inside surfaces to form two cedar clad ‘volumes’ that contain smaller functional spaces (WC, study niche and utility room). The cedar cladding was chosen for its textural quality that softens the minimal, white interiors.

Photography by Alex James

Visit De Rosee Sa

-by Jack HW

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.