Contemporary Timber Ranch House in Montana

6
0
SHARE

This 2,000-Square-Foot Timber Ranch House in Montana was designed by Hughes Umbanhowar Architects, the project known as a Big Timber Riverside is located in Montana, USA.
Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana

Contemporary Timber Ranch House in Montana
Big Timber Riverside by Hughes Umbanhowar Architects

The sole shelter providing trees on this 2000-acre Montana ranch are the cottonwoods along the banks of the property-bisecting river. The house is sited is in a clearing within a grove of these trees that reveals a clear view of the distant mountain range known as the Crazies. The environs recall the unexploited American West of a century ago.

This river has the potential to dramatically flood its banks during late spring melt off in the mountains. As the first line of defense to this self imposed threat, the house sits on a 30′ tall porous plinth lifting the finish floors well above the flood line. Other than the elevated driveway, the house will appear to float on the river as waters pass around and under the foundation. The house has been sited among spring fed ponds in the flood plain that provide year round water features when the river otherwise can slow to a trickle during drought cycles.

The house presents two distinct and separate facades on arrival, revealing itself after the visitor enters as two interlocking objects– one, a two-level glass wedge, the other a one story wooden bar. Joined together they form a “T” shape. A glass enclosed hall along the western side of the residence adds to the width of the wooden structure and recalls the scale and function of the shed covered walkways in former frontier towns.

Photography courtesy of Hughes Umbanhowar Architects

Visit Hughes Umbanhowar Architects

-by Nabila

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.