Barton Hills Residence by A Parallel Architecture

5
0
SHARE

This contemporary private home is located in Austin, Texas, USA. Nestled in the hilltop in South Austin, this contemporary residence offering panoramic skyline and hill-country views.

The Barton Hills Residence is a home designed by A Parallel Architecture.
Barton Hills House Architecture by A Parallel Architecture

Barton Hills House Architecture by A Parallel Architecture

Barton Hills House Living Room by A Parallel Architecture

Barton Hills House Kitchen by A Parallel Architecture

Barton Hills House Dining Room by A Parallel Architecture

Barton Hills House Stairs by A Parallel Architecture

Barton Hills House Balcony Decoration by A Parallel Architecture

Barton Hills House Bedroom View by A Parallel Architecture

Barton Hills House Bathroom by A Parallel Architecture

Barton Hills House Shower Room by A Parallel Architecture

Barton Hills House Exterior Staircase Design by A Parallel Architecture
Barton Hills Residence by A Parallel Architecture :

Nestled into the edge of a hilltop in South Austin, this new construction home sits on one of the highest points within the city limits, offering panoramic skyline and hill-country views. Due to the steep approach to the house, the building is partially sunken into the earth, allowing for vehicular access and parking below, as well as elevated living spaces above, including a deep shaded roof deck. The split-level design allows the building to comply with city development restrictions while maximizing views out and privacy from the street below.

The building is vertically stratified across the split-level configuration, housing vehicles on the lowest level, public space and secondary sleeping rooms at the rear yard level above, storage and mechanical on the interstitial 3rd level, and a generous master suite with lounge and roof deck on the 4th. This stratification allows for a wide variety of spatial experiences and view opportunities as one ascends the central stair tower.

The tectonic design reinforces this vertical procession, starting with a heavy concrete plinth that retains earth at the sunken garage and becomes the foundation, exposed steel wide-flange beams which support the heavy loads of the second story and roof deck, and cantilevered glulam beams at the high roof, that taper up to the sky and orient this level to its primary downtown view.

Built-in rooftop planters screen undesirable neighboring views while offering privacy to the master suite. An exterior stair connects the roof deck with the private rear yard, where a generous covered porch shades the west-facing window wall and serves as an outdoor living room.

Photography by Topher Ayrhart

Visit A Parallel Architecture

-by Jack

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.